Monday, October 31, 2016

Ben Mutlu Muyum?



Yaşadığımız her dönemin kendine ait duygusal özellikleri var.  Bu zamanın ruhunda da can sıkıntısı, mutlu olma arzusu, bunalımda olmak gibi duygusal durumlar son derece yaygın. Oysa ki hala köyde doğa ile barışık yaşayan bir çocuk veya yetişkin can sıkıntısı kavramı ile pek tanışık değil. Şehirde yaşayan çocukların mutluluğun ne demek olduğunu haytalarına sağlıklı birer birey olarak devam edebilmeleri için çok iyi kavramaları gerek. Çünkü büyük ihtimalle, bizlerde, özellikle hayatımızı kuşatan medya uyaranları ile çoğunlukla kendimizi mutsuz hissediyor, sıkılıyor ve çocuklarımıza doğru biçimde örnek olamıyoruz. Eğer bir çocuk herhangi bir etkinlik başka bir deyişle 'yapılandırılmamış zaman' geçiriyorsa sıkılıp kolayca mutsuz olabiliyor veya tüm istekleri gerçekleştirilmiş, istediği her şey alınmış olmasına rağmen yine kendisini mutsuz hissediyor. Eminim sizde defalarca 'neden?' sorusunu son derece çaresiz biçimde kendinize sordunuz. İşte bu basit ama kilit soruya cevap bulmak hayatımızın amaçlarından biri olmalı. Tüm bu duyguları anlamamıza, sorgulamamıza Tudem tarafından yayımlanan 'Ben Mutlu Muyum?'sorduğu provakativ sorular ile çocuklarımıza ve hatta bizlere yeni pencereler açacak bir kitap.


Kitapta ana başlıkları oluşturan tüç emel soru ile; 'Mutlu Olduğunu NasılAnlarsın?',  'Mutlu Olmak Kolay mıdır?', 'Ne pahasına Olursa Olsun Mutluluğu Aramalı mısın? mutluluk kavramı sorgulama yönetemi ile anlatılmaya çalışılmış. Konu ile ilgili kısa tanımlar yapıldıktan  sonra bir çok soru var. Eminim bu soruları çocuğunuzla okurken sizler de kendinize soracaksınız.Kitap çok farklı okuma yöntemlerine açık. İsterseniz her gün içinden bir kaç soru okuyup üzerinde konuşabilirsiniz veya sizde kendi duygularınızı çocuğunuzla paylaşabilirsiniz.

Serinin yazarı Oscar Brenifier çizeri ise CatherineMeurisse. Felsefe öğrenimi, uygulaması ve çocuklar için felsefe alanında uzman olan Oscar Brenifier'in kariyeri çok etkileyici. Özgeçmişinde 30'dan fazla değişik ülkede okullarda felsefe atölyeleri yapıyormuş . Serinin 'Güzel Nedir?', 'Sanat Nedir?', 'Ben Kimim?'  gibi farklı başak alanlarda da yayımlanmış kitapları var.

YAzımı kitaptan alıntıladığım şu sorularla bitirmek istiyorum;

'Hiç üzgün olmadan mutlu olabilir miyiz? '

'Mutluluk sana mı rastlantılara mı olaylara mı bağlıdır?'

'Kendimizi sadece başkalarına adayarak mı mutlu olabiliriz?'

Ne dersiniz?


No comments:

Post a Comment