Wednesday, March 23, 2016

Dadının Perdesi

Merhaba. Dün küçük bir veli toplantısı arası vermek zorunda kaldım. Bugünkü kitabımız ünlü bir yazara, Virgina Woolf’a ait, Dadının Perdesi

Başucunda kedisiyle kucağında dikmeye çalıştığı perde ile uyuyan bir dadı düşünün. Derken perdenin üzerindeki antilop, zebra, zürafa, fil, zebra, kaplan, şempanze, devekuşunun canlandığını, dadının dikiş dikerken kullandığı yüksüğün de (eminin çocuklarımız bu kelimeyi hayatlarında ilk defa duyacaklar) güneşe dönüştüğünü... 

Tabii bir de hiç kurtulamadığımız hayvanları sihirle dondurabilen cadıyı unutmamak lazım. Endişelenmeyin çocuklarımızı korkutacak herhangi bir şey yapmıyor cadı. Masallardaki cadı karakterleri çocuklarımıza dünyada kötülüğün de olduğunu anlatabilmenin bir yolu. Onları küçük yaşlarında gerçekle karşılaştırmadan, hayali bir kahramanla kötülük kavramı ile tanıştırıyor.
Acaba dans eden hayvanları seyreden cadı ne yapacak? Dadı diktiği perdedeki hayvanların dans ettiğini öğrenebilecek mi? Tüm bu ayrıntılar müthiş bir hayal gücüyle, uzun cümleler ve zengin bir kelime dağarcığıyla, çok rahat anlaşılabilecek şekilde anlatılmış.

Virginia Woolf 21.yy.’ın en önemli yazarlarından. Zaten kitap tam bir edebi eser lezzetinde. Kitabı okurken çocuğunuzu bu ayrıntıdan haberdar etmenizi öneririm. Woolf yazmaya ailesindeki eğilenceli anları anlattığı bir aile gazetesi çıkartarak başlamış. Belki de yazardan bahsederken sizde böyle bir öneride bulunabilir, çocuğunuzu yazmaya, fotoğraf çekmeye yönlendirebilirsiniz. Eminim ev ahalisini bir muhabir gibi takip etmekten zevk alacaklardır :)

Dadının Perdesi Zeplin yayınlarından çıkmış.  Enfes çizimler ise Melanie Mehrer’e ait. Kitap Merve Tokmakçıoğlu tarafından çevrilmiş.

Biz bu kitabı çok sevdik. Acaba yarın ne okusak?