Friday, March 25, 2016

Bütün Gün Esneyen Prenses


Günaydın! Haftasonuna girmeden sizlerle yine bir arkadaşlık, dostluk öyküsü paylaşmak istiyorum. Şehir hayatının koşturmacası içinde hepimiz gittikçe yanlızlaşıyoruz. Arkadaşlıklarımız eskiye göre daha yüzeysel. Oysa ki insanın en önemli özelliği sosyalleşmek, çevresiyle güvenli, güçlü bağlar kurmak. O yüzden çocuklarımızın arkadaşlığın, dostluğun ne olduğunu öğrenmesi önemli. 

İşte bu sebeple bugün size ‘Bütün Gün Esneyen Prenses’ ten bahsetmek istiyorum; Sarı Saray'da yaşayan, altın taçlı kralın kızı prenses. Prensesimizin bütün gün esnemek gibi bir sorunu var. Bilenler bilir. Esnemek bulaşıcıdır. Biri esnemeye görsün, hemen etrafındakiler de esnemeye başlar :) Hikayemizde de prenses esnedikçe bütün saray, kral, kraliçe, bakanlar hatta bahçıvanın kedisi ve köpeği de esniyormuş. Anlayacağınız saray bütün gün ağzı açık dolaşıyormuş. Kral bütün imkanlarını kullanarak kızını esnemekten kurtarmaya çalışmış. İtalya’dan dondurma, Çin’den pilav, Tayland’dan çekirge kızartması... Olmamış.. Sarayda prensesi daha rahat ettirmek için odasını güzelleştirmişler, hekimler ilaçlar vermiş..Ama ne çare. İşin kötüsü prensesle birlikte bütün saray da esnemeye devam etmiş. Ancak bir gün uşaklardan birinin oğlu bahçede düşmüş. İşte o anda prenses esnemek yerine gülmeye başlamış.

Hikayemiz böyle. Bundan sonrasını kitaptan okumanızı öneririm. Prensesin uşakla kurduğu güzel bir arkadaşlığın, hiç bir şeyin derman olamadığı bir problemi nasıl kendiliğinden çözdüğü anlatılıyor. 

Hikayede prensesin sahip olduğu imkanlar güzel ayrıntılarla anlatılmış. Eminim Tayland’da çekirge kızartmasının yendiğini öğrenmek okurken çocuğunuzu güldürecektir. Ayrıca hikayenin günümüzde hemen her şeye sahip olan çocuklarımızın can sıkıntısı problemine de televizyonun, bilgisayar oyunlarının değil, kendiliğinden gelişen içten bir arkadaşlığın iyi geleceğini anlatmasını çok önemsiyorum.

‘Bütün Gün Esneyen Prenses’in Yazarı Carmen Gil, çizeri Elena Odriozola. Çeviren Esin Güngör. Redhouse Kidz Çocuk Kitapları tarafından yayınlanmış. Kitap 2006 yılında İspanya Kültür Bakanlığı’nın yarışmasında resimli çocuk kitabı dalında ikincilik ödülü almış.

Bütün çocuklarımızın güçlü, uzun soluklu dostluklarının olması dileğiyle...