Tuesday, March 29, 2016

Yüzyüz

Günaydın. Bugün sizlere çocuk klasiği olmuş bir kitabı anlatmak istiyorum. Küçük siyah bir balığın hikayesi ‘Yüzyüz’.

Yüzyüz kırmızı balıkların arasında yaşayan minik siyah bir balık. Siyah olduğu için diğer balıklardan farklı. Ancak onun tek farkı rengi değil. Yüzyüz aynı zamanda hızlı yüzüyor. Günlerden bir gün kendisi gibi kara bir günde büyük bir balık gelip Yüzyüz’ün kardeşlerini yutuyor. Sadece Yüzyüz hızlı olduğu için kaçabiliyor. Kaçıyor ama bu sefer de yanlız kalıyor. Yanlız kalan Yüzyüz denizin derinliklerinde tek başına dolaşırken yeni yeni balıklar ve o güne kadar hiç görmediği deniz canlılarını tanıyor. Deniz anası, yılan balığı, ıstakoz ve daha birçoklarını...
Denizde dolaşırken tıpkı kardeşleri gibi kırmızı minik balıklar da buluyor ve onlara büyük balıkların kendilerini yememeleri için ‘durun düşünelim’ diyor. Sizce Yüzyüz kırmızı balıklara ne önermiş olabilir?

Yüzyüz’ün hikayesi bize önce hayatımızda bazı insanların farklı olabileceğini gösteriyor. Hatta bu farklılıkların bazen göze çok güzel görünmeyebileceği imasıyla anlatıyor. Kırmızı çoğunlukla çocuklarımızın daha çok sevdiği bir renktir. Hikayede siyah balığın tek özelliğinin rengi olmadığını diğer balıklardan daha hızlı yüzebildiğini görüyoruz. Günümüzde neredeyse herşey görüntüden ibaret. Ama hikaye hayatta görüntüden daha kıymetli şeylerin de olabildiğini son derece yalın bir biçimde anlatıyor. Düşünmek, cesur olmak, çabalamak gibi... 

Yanlız kalan Yüzyüz denizde dolaşırken bizler de gezintiye eşlik ediyoruz, yeni deniz canlıları ile tanışıyoruz. Gezinin sonunda  zor, sıkıntılı bir durum ile karşılaşınca daha önce yaşadığı tecrübesinden ders çıkarmış bir balık olarak kırmızı balıklara ‘düşünün’ diyip, onlara ekip çalışması önermesi de hikayenin bir diğer güzelliği.

Yüzyüz birçok önemli değeri, davranış biçimini sadece çocuklara değil, bizlere de çok güzel bir hikaye ile anlatmış. Yüzyüz’ün hikayesini belki bir akvaryum gezisiyle bile birleştirebilirsiniz :)


Elma Çocuk tarafından yayınlanan Yüzyüz’ün yazarı Leo Lionni. Kitabın aldığı bir çok ödül  var. Hadi bugün Yüzyüzü okuyup cesareti muhakkak aklımızla birleştirip hayatımızda neleri değiştirebileceğimizi durup düşünelim... Bir an..