Monday, April 11, 2016

Piri Reis'le Açık Denizde



Bazı insanlar vardır, yeni yerler görmek, yeni yerler keşfetmek isterler. Bugünkü kitabımız Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Piri Reis'le Açık Denizde. Kitabın kahramanı Azra da kaşif ruhlu gençlerden. Haritaya baktığı zaman gitmediği ne çok yer olduğunu düşünüp, gezi planları yapıyor. Tabii haritalara da meraklı. Haritayı açıp "acaba dünya üzerinde gezilmemiş yer kalmış mıdır?" sorusunu kendine soruyor. Haritalara meraklı olduğu için arkadaşlarından Doruk, Azra’yı kartograf olan Pertev Dede ile tanıştırıyor. Piri Reis ve hayatı, bir kartograf ile gezgin ruhlu gencin ortak ilgi alanı olarak hemen kendisini gösteriyor. Bu tanışma Azra’ya başka bir yolculuğun kapılarını aralıyor. Sonrası mı? Sonrası için Piri Reis ile Açık Denizde kitabını okumanızı öneririm.

Kitapta bir insanın keşfetme arzusunun Piri Reis’in yaşadığı dönemde dahi nasıl başarılı haritalara dönüşebildiğini görüyoruz. İzmir’de geçen hikaye aslında bize bir taraftandan da küçük bir şehir gezisi yaptırıyor. Azra ve arkadaşları ile Asansöre, Dario Moreno Sokağına gidiyoruz. Tabii ki Piri Reis ile ilgili önemli bilgiler var. Örneğin Piri Reis haritalarında henüz keşfetmediği yerleri beyaz bırakırmış. Yaşadığı dönem gereği savaşlara da katılan Piri Reis’in bilimsel kimliği ön plana çıkartılmış. Yazar Arslan Sayman’ın hikayesine Deniz Üçbaşaran’ın çizimleri eşlik etmiş. Kitabın başındaki Meraklı Okur için Sözlük ise özellik denizcilik ve denzicilerin dünyasına basit bir giriş yapmamızı sağlıyor. Mesela kitapta adı geçen Sadun Boro sözlükte kısaca tanıtılmış. Belki kitabı okuduktan sonra çocuğunuzla birlikte Sadun Boro’nun da hayatını keşfetmek istersiniz.

Hayatımızda hep yeni olasılıklara, açık denizlere yelken açma arzusuna kapılarımızın açık olması dileğiyle haftaya başlamak istedim.

Mutlu, güzel, huzurlu bir hafta olsun.