Friday, March 11, 2016

Çocuklar İçin Resimli Atlas

Eğitim sistemimizin içeriği, çocukların merak ettikleri, ilgi gösterdikleri şeylerin değişmesi gibi pek çok nedenden dolayı çocuklarımızın ve hatta ebeveynlerin coğrafya bilgisi eski kuşaklara göre oldukça zayıf. 

Annem bana ilkokulda kendi akıllarından rahatlıkla herhangi bir ülkenin haritasını kabaca çizebildiklerini söyler. Bizim kuşağımız dahi bu konuda çok yeterli değil. Biz coğrafyayı biraz gireceğimiz sınavları içeriklerine göre öğrendik. Oysa ki coğrafya bilgisi hepimiz için çok kıymetli. 

Bu sebeple bugün sizleri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanan ‘Çocuklar için Resimli Atlas’ ile tanıştırmak istiyorum. İçeriği klasik anlamda bildiğimiz pek çok Atlas’tan farklı. Dünya haritası, ülkelerin haritaları o kıtaları ve ülkeleri tanıtacak doğal, kültürel ve tarihi özellikleri tanıtacak oldukça ilgi çekici çizimlerle ve kısa metinlerle desteklenmiş. Örneğin önce herhangi bir kıta -mesela Avrupa kıtası- ülke isimleriyle, o ülkeleri temsil edebilecek özellikleriyle çizilmiş ve kıta ile ilgili kısa bir bilgi verilmiş. Daha sonra ise o kıtada yer alan ülkeler daha ayrıntılı olarak anlatılmış. 

Yine Avrupa kıtasını örnek alcak olursak  kıta haritasından sonra klasik sınıflandırmayla İskandinavya ülkeleri anlatılmış. İskandinav ülkelerinin bayrakları, denizleri ile ilgili bilgiler ve çocukların ilgisini çekebilecek şekilde ülkelerin Vikingler, kayak, buz oteli, lego üretimi gibi özellikleri anlatılmış.

Atlas herhangi bir yaş grubu için sınıflandırılmamış. Ben de okuma yazma bilen veya bilmeyen pek çok farklı yaşa hitap edebileceğini düşünüyorum. Atlas’a çocuğunuzla bakma bizim yaratıcılığımız sayesinde  daha eğlenceli hale dömüştürülebilir :) Örneğin bizim oynadığımız haritadan yer bulmacayı farklı şekillerde oynayabilirsiniz. Herhangi bir seyahate çıkmadan gideceğiniz yeri atlasta bulup, özellikleriyle iligili bilgi edinmek pek çok eğlenceli aktivite yapılabilir. Ben bu Atlas’ı çok sevdim. Bakalım sizin fikriniz ne olacak?