Tuesday, April 12, 2016

Animalium Hayvanlar Alemi Müzesi


Bugün birlikte Doğa Tarihi Müzesi’ne gitmeye ne dersiniz? O zaman İş Bankası Yayınları’ndan çıkan ‘Animalium Hayvanlar Alemi Müzesi’nin kapağını açıp sayfalarının arasında gezmeye başlayalım.

Kitabımızın kapağını açtıktan sonra haftanın yedi günü yirmi dört saat açık müzenin sayfaları arasında özgürce gezebiliriz. Kitapta 160‘tan fazla hayvanın sergilendiği bir koleksiyon var.  Serginin kuratörleri Katie Scott ve Jenny Broom. Amacımız Dünyadaki yaşam öyküsünü görmek. Müze-kitabımızda omurgasızlar, balıklar, amfibyumlar, sürüngenler, kuşlar, memeliler var. Galeriler de tüm bu hayvanlar ayrıntılı bir şekilde, enfes çizimlerle anlatılıyor. Çocuğunuzla birlikte sayfaların arasında galerileri gezerken hayvanların ortak özelliklerini bulmaya çalışabilirsiniz, iklimin canlıları nasıl etkilediğini görüp küresel ısınma, çevremizi koruma gibi konularla sohbeti daha da derinleştirebilirsiniz :) 
Kitabın arkasında bilimle ilgilenen çocuklar için belgesel önerileri ile ekolojik sistem, okyanuslar, güneş sistemi, iklim gibi konularla ilgili içeriğe sahip internet sitesi önerileri var.

‘Animalium Hayvanlar Alemi Müzesi’nin sayfaları arasında dolaşırken hayvanlar aleminin güzelliğinden etkileneceğinizden emin olabilirsiniz.


Bugünlük bu kadar. Yarın görüşmek üzere...

En Güçlü Benim

Günaydın :) Bugün kendini çok güçlü sanan bir kurt masalını sizle paylaşmak istiyorum. Karnını tıka basa doyuran kurt ormanda yürüyüş yapmaya karar verir. Amacı hem yediklerini hazmetmek hem de orman ahalisinin kendisi hakkındaki görüşlerini öğrenmektir. Karşısına çıkan hayvanlara, kırmızı başlıklı küçük kıza, domuzcuklara, yedi cücelere sorar; "En güçlü kim?".Tabii hepsinin cevabı ortak. "En güçlü sizsiniz". Ama karşısına çıkan minicik kurbağaya benzeyen yaratıktan hiç ummadığı bir cevap alır. "En güçlü benin annem" der küçük yaratık. Ne demişler, ummadık taş baş yarar! Kurt ne yapmış olabilir ? Bu cevaptan sonrası Kır Çiçeği Yayınları’ndan çıkan En Güçlü Benim’de.

Mario Ramos’un yazdığı ve çizdiği En Güçlü Benim, içinde hepimizin hafızasında yer alan klasik masal unsurlarının olduğu çağdaş bir masal. Hikaye kurt, yedi cüceler, kırmızı başlıklı kız gibi kalıplar ile anlatılmış. Kitabın yazarının ve çizerinin aynı kişi olması ise masalın bize bir bütünlük halinde anlatılmasını sağlamış. Örneğin kitabın sonu sözle birlikte çizimle de anlatılmış. Çeviri Yıldırım Türker’e ait. Hikayenin çocukların anlayacağı kısa, net cümlelerle anlatılan eğlenceli bir dili var. Güç her boyutuyla çocukların arasında sıklıkla anlaşmazlığa sebep olabilen bir konu. Dolayısıyla kavramın bir hikaye ile sorgulanması, her zaman her alanda daha güçlü birinin olabileceğinin anlatılması, çocuklarımızın böylesi bir sorun ile karşılaştıklarında çözüm üretmeleri açısından kıymetli.


Bugün kütüphanemizden ‘En Güçlü Benim’ çıktı. Yarın ne okusak?