Sunday, March 20, 2016

Evim Evim Güzel Evim

Günaydın. Bugünkü kitabımız ‘Evim, Evim, Güzel Evim'. Bu kitap bir hikaye kitabı değil. Okuyucularını Dünyanın farklı yerlerindeki farklı evlere götüren ve bu evlerle ilgili bilgi veren bir kitap. 

Evlerimiz bizim yaşam alanlarımız, kalelerimiz. Her ev ayrı bir yaşam biçimi ve aynı zamanda bambaşka hikayeler demek. Kitapta köpek geçitli ahşap ev, küçük kale denilen dağ evleri, içine çatıdan girilen evler, çoklu evler, modern mağara evleri, direkler üstündeki deniz evleri, Venedik’in saray evleri, şato, toprak site evleri, sıra evler, Akdeniz’in beyaz evleri, Güney Afrika’nın süslü evleri, yurt çadırı evleri, gezgin evler ya da karavanlar, yüzen evler ve ağaç evler gibi farklı evleri, farklı yaşam biçimlerini görüyoruz. Her ev tipleri, yapılırken hangi malzemelerin kullanıldığı, dünyanın neresinde oldukları, ne zaman yapıldıkları gibi ayrıntılarla anlatılmış. Bunlara ilave olarak da her ev tipi ile ilgili ilginç bir bilgi de ‘inanılmaz ama gerçek başğı’ ile verilmiş

Tahmin edebileceğiniz gibi bu kitaptan da bizim de öğreneceğimiz çok şey var. Kitapla gördüğümüz her ev hayal dünyamızı zenginleştirebilecek nitelikte. Okurken favori evlerimizi seçmek  veya okuduğumuz evi dünyanın neresinde olduğunu bulmak gibi küçük oyunlarla okumamızı daha eğlenceli hale getirebiliriz. Doğrusu yüzen evlerin pek keyifli olacağını düşünüyorum :) 

Çocuğumuza nasıl bir evde yaşamak istediğini sorup bu evin çizimini yapmasını isteyebiliriz. Emin olun bu gibi sorular onları daha iyi tanımamızı, daha önce hiç fark etmediğimiz özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlayabilir. 

Kitap uzun yıllar boyunca dönüp dönüp okuyabileceğiniz türde.  Örneğin şatonun anlatıldığı veya içine çatıdan girilen evler hemen her yaş grubunun ilgisini çekebilir. En arka sayfada yer alan dünya haritasıyla da hangi ev tipinin dünyanın neresinde olduğunu bulabilirsiniz. 

Kitap Kelime Yayınları tarafından yayımlanmış. Yazarı Giles Laroche. Çeviri ise Ece Özkan’ın. Biz bu kitabı çok sevdik. Sizin de görüşlerinizi öğrenmek isterim. 

Bakalım yarın dünyamızı hangi kitap renklendirecek? 

İyi Okumalar:)