Monday, May 9, 2016

Prensleri Kurtaran Cesur Prenses

Şöyle bir soru sorsam ne cevap verirsiniz: "Hep zorda olan prensesleri, prensler mi kurtaracak?"  veya "Neden hep prensler prensesleri kurtarsın?"

 Malum masallarda hep prensesleri kurtaran prensesler vardır. Masalların hikayesi, bilgisi zamanın imbiğinden süzülmüş olsa da, onları da sorgulamakta fayda var. Bugünkü masalımız Prensleri Kurtaran Cesur Prenses’te kahramanımız bir prenses. Hem bugüne kadar bildiklerimizi ters yüz ediyor, hem de son derece cesur bir prenses olarak, nerede şatoya kapatılmış bir prens varsa onu kurtarmaya gidiyor. Tam bir kahraman anlayacağınız. Aslanlara, kaplanlara hep erkekler kafa tutacak değil ya.

Günlerden bir gün kurtarılma sırası bir cadı tarafından mücevher kutusuna hapsedilmiş bir prense geliyor. Zavallı prens, kim bilir ne kadar sıkıntı içinde o minicik kutuda. Hem de kutu cadının odasında. Cesur prensesimiz hemen  hazırlıklarını yapıyor. Kahraman prensesimizin en önemli özelliği cesaretini aklıyla birleştirmesi. O yüzden kavga dövüş olmadan prensleri hep bildiğimiz kılıçların çekildiği oradan oraya zıplanan hareketli sahneler olmadan kurtarıyor.

Prenses mücevher kutusunda yaşamaya mecbur edilen prensi nasıl mı kurtardı? Hani odası kanatlı aslanlarla, şatosunun etrafı da ejderlerle çevrili cadının mücevher kutusunda kapatılan prens... Onun için Claudia Souza’nın yazdığı Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Prensleri Kurtaran Cesur Prenses’i okumanız lazım. Cesur kahraman Christelle Ammirati tarafından çizilmiş, çeviri ise Filiz Özdem’e ait. Claudia Souza’nın psikolog ve çocuklarla ilgili araştırmalar yaptığını da özellikle belirtmek isterim.


Yarın görüşmek üzere.

No comments:

Post a Comment