Sunday, April 3, 2016

Hayvan Arkadaşlarım


Günaydın! Haftaya 0-3 yaş anneleri ile başlamak istiyorum. Biliyorum çocuğunuza kitap okumak istiyorsunuz. Çok acele etmeyin. Hikaye kitaplarını okumak için zamanınız olacak. 

Pötikare Yayınları'nın İlk Kitaplarım Serisi ile bebeğinizin erken gelişimini desteklemek için iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Hayvan Arkadaşlarım, Sevdiğim Eşyalar, Doğadaki Dostlar, Çevremdeki Taşıtlar serinin diğer kitapları. Kitaplar bebeğinizin minik ellerine göre tasarlanmış. Herhangi bir hikaye için henüz erken. Örneğin Hayvan Arkadaşlarımda her bir sayfada farklı bir hayvan var. Hayvanın resminin altında ise ismi yazıyor. Renkler karmaşık değil. Hayvanların seslerini ilgisini çekmek için birlikte çıkarmayı deneyin. Sonra hayvanları göstermesini, seslerini çıkarmasını isteyebilirsiniz.

Arda'nın doğduğu dönemde o-3 yaş dönemi için çok az alternatif vardı. O yüzden bu kitapları görünce çok seviniyorum. Aynı Yayınevi'nin Yüzen Kitapları'nı da başka bir gün anlatacağım. Yaz gelmeden :)

Bugünlük bu kadar. Acaba yarın ne okusak?

Farklılıkların Farkındayım


Bugün sizlerle Pedagog Ayşen Oy'un yazdığı Farklılıkların Farkındayım adlı kitabı paylaşmak istiyorum. Kitaptaki kahramanımız gökkuşağı ile dünyayı dolaşan bir çocuk. Gökkuşağının renkleri onu değişik ülkelere götürüyor. Çin'e, Afrika'ya, Amerikan Kızılderilileri'ne, İtalya'ya, Kutuplara, Avustralya'ya...

Gittiği yerlerdeki çocuklar ile bazen arkadaşlık ediyor, bazen birlikte dans edip şarkı söylüyor, bazen de balık tutuyor veya bir kanguruya yardım ediyorlar. Birbirlerinin dilini bilmeden, hayatın doğal akışı içinde anlaşarak yapıyorlar bunları. Hiç adı geçmeyen bir yerde ise gözleri görmeyen bir çocukla şarkı söylerken bir başka çocuk da onlara piyano çalıyor. Hiçbirinin adı yok. Çünkü adlarımız anlaşabilmemiz için şart değil. Gerekli ve şart olan birbirimizin farklılıklarının olabileceğini bilip onları kabullenmek. Gerisi çorap söküğü gibi geliyor zaten.

Biliyorsunuz dün Otizm Farkındalık günü idi. Otizm çocuklarda tıpkı bu kitabın içindeki çocuklar gibi hayatımızda da toplumda da varlar. Bu kitabı birlikte okuduktan sonra otizmli bir çocuktan, bir down sendromlu çocuktan bahsedebilirsiniz. Hatta belki çocuğunuzun sınıfında böyle  bir arkadaşı vardır. Arkadaşının herhangi bir eksikliği olmadığını sadece bizden farklı olduğunu anlatabilirsiniz.

Mandolin Yayınları'nın Pedagojik Öyküler Serissinden çıkan bu kitap böyle hikayeleri anlatmak, paylaşmak için çok güzel bir başlangıç. Serinin bir çok pedagojik öykünün anlatıldığı farklı kitapları da var.

Kitabınızı okurken yanınıza bir atlas alıp, kahramanımızla atlas üzerinden de seyahat etmeyi unutmayın.

İyi pazarlar...