Monday, October 17, 2016

Ottoloyo









Bugün yazıma size Ottoloyo diyerek başlamak istiyorum. Ottodonca Merhaba diyerek.. Ottoloyo!

Yitik Ülke Yayınları tarafından yayımlanan ‘Ottoloyo Truva Atı Doludizgin’ OttoDON gezegenininden dört çocuğun gezegenlerinin kayıp liderini arayışlarının gizemli serüveninin hikayesi. Arayışın bizim gezegenimizde olması ise bizim şansımız. Böylelikle bizlere gezegenimizin ve tarihimizin kültürel zenginliklerini gösteriyorlar, hatiyırlatıyorlar. OttoDON gezegeninden Dünya’ya ve Dünya’nın en güzel adalarından birine Heybeliada’ya ışınlanan dört çocuk buradaki çocuklarla güçlerini birleştirerek UluOtto’yu arıyorlar. Oysa ki biz büyüklerin genellikle tercih ettiği yöntem tartışmak, kavga etmek.. Çocuk kitaplarının en güzel yönlerinden biri bu. Kendilerini ‘yetişkin, olarak tanımlayan biz büyüklere alternatif yolların da olduğunu göstermesi. Evet çocukar farklı gezegenlerden de olsalar ortak bir amaç için güçlerini birleştirip, yardımlaşma duygusu ile bizleri gizemli bri yolculuğa çıkarıyorlar.

‘Ottoloyo Truva Atı Doludizgin’ serisinin ilk kitabı Marmara Bölgesi’nde geçiyor. UluOtto’yu ararken Edirne Selimiye Camii, Çanakkale Şehitliği, Heybeliada ve Bursa Ulu Camii kahramanlarımızın çeşitli gizemleri çözdükleri tarihi ve turistik yerler. Kitabın yazarları Esra Aylin Akalın ve Mine Topal’ın akıcı üslubu ve kurguıladıkları hikaye tarih, coğrafya ve hatta matematiğin test kitaplarındaki kuru bilgilerden ibaret olmayan; bugünümüzü anlamamıza, hayatı tanımamıza yarayacak bilgiler olduğunu gösteriyor. Doğrusunu söylemek gerekirse kitapta yetişkinlerinde bilemeyebileceğini düşündüğüm pek çok ayrıntı var. Örneğin Bursa Ulu Camii’nin minberinin 6666 adet abanoz ağacı parçasından yapıldığı bunlardan sadece bir tanesi....

Kitabın akıcı hikayesine Duygu Tong’un çizimleri eşlik etmiş. Kitabın başında gezeceğimiz yerleri gösteren Marmara Bölgesi’nin Haritası var. Keşke yazarların bizleri götürdüğü yerleri biraz daha fazla çizseydiniz..Eminim çizimleriniz bu keyifli hilkayeleri görsel olarak da zenginleştirip, bizleri hikayenin içine biraz daha fazla dahil edecekler.

Kitabın kahramanlarını daha fazla tanımak isterseniz www.ottoloyo.com adresini siyaret edebilir, yazdıklarınızı ottoloyo@ottoloyo.com adresiyle paylaşabilirsiniz.

Benim için macera başladı...

Devamını bekliyorum...