Monday, June 13, 2016

101 Deyim 101 Öykü & 101 Atasözü 101 Öykü


Atasözleri ve deyimler günlük konuşma dilimizi renklendiren, zenginleştiren, yılların imbiğinden süzülmüş kadim bilgilerdir. Evet içlerinde çok ender olarak yanlış mesajlar olabilir. Ama çoğunlukla bize yılların tecrübesini aktarırlar. Kaldı ki kültürümüzün aynasıdırlar. Bir antropolog olarak Can Yayınları’ndan yayımlanan 101 Deyim 101 Öykü ile  101 Atasözü 101 Öykü çok ilgimi çekti. Süleyman Bulut’un derlediği kitaplar atasözleri ve deyimleri bizlere hikayeleri ile aktarıyor. Çocuklarımızın atasözleri ve deyimleri içerdiği mecazi anlamdan dolayı anlamaları zaman zaman zor olabilir. Ancak nasıl oluştuğunu, neden o şekilde söylendiğini öğrenmek anlamalarını kolaylaştıracak hatta küçüklerin hayal gücü ile birleştiğinde eminim her iki kitabı okumanıza kahkahalar da eşlik edecektir. Hatta günlük hayatımızda kullandığımız bizlerin bilmediği kitaptan öğreneceği pek çok hikayenin olduğuna eminim. Neden "gülme komşuna gelir başına"


deriz biliyor musunuz? O zaman hemen çocuğunuzla birlikte okumaya başlayın. Ayrıca atasözlerinin ve deyimlerin hikayeleri sizlere tarihte bir yolculuğa çıkartıp, yepyeni pencereler açacak.

Bir İktisatçi olan Süleyman Bulut’u çocuklarımıza kazandırdığı her iki eseri için canı gönülden tebrik ediyorum. İki kitapta çocuk klasikleri arasına girecek, dönem dönem kütüphaneden çıkartılıp okunacaklar. İki kitabın da resimleri Burcu Yılmaz tarafından çizilmiş.

Deyimler ve atasözleri dilimizin zenginliği; kültürümüzün aktarıcıları, hafızamız. Deyimlerde de atasözlerinde de incelik, dilin şiirsel kullanımı ve yaratıcılık var. Onları her gün kullanıyoruz, artık Süleyman Bulut’un aktardığı bilgilerle kaynaklarını bilerek kullanacaksınız.

Sevgiyle...