Thursday, May 19, 2016

Devdinozorus

Yalan söylemek dünyanın en kötü alışkanlıklarından. Adına ne dersek diyelim beyaz yalan ya da değil, her hali, şekli kötü. Çocuklarımıza yalan söylemenin kötü bir alışkanlık olduğunu anlatmak, öğretmek ise çok önemli. Bazen istediğimiz davranışı kazandırmak için onlara konuyla ilgili bir hikaye anlatmak oldukça etkili olabiliyor. Johnny Duddle’ın yazdığı Redhouse Kıdez tarafından yayımlanan ‘Devdinozorus’ yalan söylemenin kötü sonuçlarını bize çarpıcı bir biçimde anlatıyor. 

Devdinozorus milyonlarca yıl evvel mezozoik zamanda yaşayan dört küçük dinozorun hikayesi. Kahramanlarımız Taşkafa, Minik, Fin ve Bill tepelerde oynamaya gidiyorlar.  Anneleri ise onları büyük dinozorlara karşı hep uyarıyor. Devdinozorus’tan korunmak için içlerinden Taşkafa’yı gözcü olarak seçiyorlar. Ama bir sorunları var. Taşkafa arkadaşlarını Devdinozorus’un geldiğini söyleyerek hep kandırıyor. Artık bu şakayı o kadar çok yapıyor ki Minik, Fin ve Bill en sonunda Taşkafa’ya inanmıyor. Ama bu sefer gerçekten Devdinozorus geliyor! 

Devdinozorus hikayesiyle başka insanları kandırmanın tatsız bir biçimde sonlanacağını çocuklarımıza onların sevdiği ‘sevimli’ dinozorlarla anlatıyor. Okurken dinozorların dünyasını da fark etmeden öğreniyoruz. Kitabın resimlerini de Johnny Duddle çizmiş. Çizimler hem canlı ve gerçekçi hem de sevimliler. Kitabın arkasında hikayenin içinde geçen Parasaurolophus, Triceratops, Ankylosaurus, Stegosaurus, Brachiosaurus, Ptredactyl, Diplodocus ile ilgili kısa bilgiler var. Devdinozorus posteri ise kitabın sürprizi. Kitap okurken çocuklarımıza kitabın yazarını ve çizerini tanıtmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Böylece sevdikleri yazarları takip edebilirler. Eğer çocuğunuz Johnny Duddle’ın hikayelerini seviyorsa ‘Kapı Komuşunuz Korsanlar, Korsan Öğütücü ve Uzayın Kralı da okuyabilirsiniz. 


Görüşmek Üzere... 

19 Mayıs

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun.