Wednesday, April 6, 2016

Deniz Kıyısı Çıkartma Kitabı


Bugünümüzü bir bilim kitabına ayırmak istiyorum. Yaz gelmeden çocuklarımızla deniz ve deniz kıyısını tanıtmak için bir kitap okumaya ne dersiniz?

Deniz canlıları ile ilgili okuyabileceğiniz pek çok alternatif var. Bugün benim seçtiğim Tübitak Popüler Bilim Kitaplığı’nın Deniz Kıyısı Çıkartma Kitabı, deniz canlılarının dışında deniz kıyısını da anlatıyor. Hatta deniz kıyısındaki kuşlara kadar... 

Normalde ben çıkartmalı kitapları çok sevmiyorum. O yüzden çok ender olarak sizlerle paylaşacağım. Bu kitap da ender olarak paylaşacaklarımdan bir tanesi. Kitapta deniz ve deniz kıyısı kabuklular, çift kabuklular, yumuşak gövdeliler, yengeçler ve akrabaları, çiçek ve otlar, uçurum kuşları, kıyı kuşları, deniz memelileri, balıklar, deniz anaları ve yakın akrabaları, deniz solucanları, deniz yıldızı ve yakın akrabaları, deniz şakayıkları, süngerler ve mercanlar, deniz yosunları gibi alt başlıklar ile anlatılmış. Buralarda hem tanıdığımız hem de tanımadığımız denizde ve deniz kıyısında yaşayan canlılar hakkında çok ilginç bilgiler var. Deniz hamamböcekleri, kraliçe deniz tarağı, güneş denizyıldız Arda ile okuruken bize ilginç gelmişti..

İçindeki çıkartmalarla de belki yazın denizden ve kıyısından yoplayacağınız kabuklular, kendiliğinden kuruyup karaya vurmuş deniz yıldızları veya kestaneleri, yosunlar ile bir albüm hazırlamaya ne dersiniz? Bir yanda çıkartma yanında sizin bulduğunuz deniz canlısı, hem hoş bir oyun-anı olur, hem de kitabı yeniden karıştırmanıza vesile olur.

Bugünlük bu kadar. Yarın ne okusak?