Wednesday, May 4, 2016

Büyüyünce Ne Olmalıyım

Hepimiz çocuklarımızın sağlıklı, mutlu birer birey olabilmeleri için büyük emek veriyoruz. Onları geleceğe hazırlayabilmek bütün arzumuz. Henüz çok küçükler ama ileride iyi bir meslek sahibi olabilmeleri hayallerimiz. Bizim çocukluğumuzda, büyüyünce ne olacaksın diye sorduklarında kimimiz doktor kimimiz de öğretmen derdi. Zaman değişiyor, benim oğlum paleontolog (dinozor kemiklerini aramak ile uğraşan bir meslek) olmak hayali ile başladı, şu sıralar zaman zaman fotbolcu ve yarışçı olmak da sıraya girdi. Bakalım hayat bize neler gösterecek. Ben Arda’ya bütün meslekleri elimden geldiğince tanıtmaya çalışıyorum. Önemli olan hayatını anlamlandıracak, sıkılmadan severek, dünyanın her yerinde yapabileceği bir mesleğinin olması.

Aylak Adam tarafından yayımlanan Vladimir Mayakovski’nin yazdığı ‘Büyüyünce Ne Olmalıyım’  birçok mesleği çocuklarımıza ayrıntısıyla ama kısa cümlelerden oluşan şiirlerle tanıtıyor. İçinde marangozdan, doktora, mühendislikten biletçiliğe kadar pek çok meslek onların seveceği biçimde anlatılmış. Öyle ki bir marangozun ağaçtan elde ettiği tahtayı kestiği, budaklarını keskiyle pürüzsüz hale getirdiği, yapmak istediği objeye göre tahtaya düz veya yuvarlak şekil vermesine kadar ayrıntılar ustalıkla anlatılmış. Çizimler Saliha Çalışkan çeviri ise Fatih Çelik’e ait.


Biz onlara hayatta pencereler açıyoruz, o pencerelerden bakmak, dışarıda ne olduğunu görmek ise onların görevi. Bugünlük bu kadar, bakalım yarın kütüphane raflarından ne çıkacak?