Tuesday, September 27, 2016

ROALD DAHL ve CHARLIE'NIN ÇİKOLATA FABRİKASI



ROALD DAHL ve CHARLIE'NIN ÇİKOLATA FABRİKASI 


13 Eylül'de tanınmış çocuk kitapları yazarı Roald Dahl'ın doğum günü kutlandı. Dahl, doğumunun 100. yıldönümünde dünyanın pek çok yerinde etkinliklerle anılıyor. Roald Dahl oldukça üretken bir yazar, hikaye anlatıcısı.  En tanınmış kitaplarından 'Charlie'nin Çikolata Fabrikası' da diğer başka kitapları gibi 2005 yılında Johnny Depp'in oyunculuğunda sinemaya aktarılmış. Kitap Charlie'nin Bay Wonka'nın Çikolata Fabrikası'na yaptığı geziyi anlatıyor. Büyük usta Dahl bu geziyi gerçeküstü yarattığı gerçeküstü bir dünyayı günlük hayatımızda karşılaşabileceğimiz duygularla, olaylarla kurgulayarak anlatıyor. Charlie'nin çok fakir bir ailesi var. O kadar fakirler ki bazı geceler karınlarını bile doyuramadan uyuyorlar. Yaşadıkları kentte Charlie'nin evinden bile görünen bir çikolata fabrikası var. Bay Wonka fabrikasına kimseyi sokmuyor.  O sene hiç beklenmedik bir şekilde fabrikanın sahibi Bay Wonk beş çocuğu çikolatalardan çıkan altın biletle gezdireceğini açıklaması hayatı daha da zorlaştırıyor. Çünkü Charlie'nin çok sevdiği halde çikolata alabilecek parası dahi yok. Gezinin asıl sürprizi ise Bay Wonka'nın bu efsane fabrikayı ziyaretçilerden birine devretmek için düzenlemiş olması.

Hayat hiçbir zaman bizlere aynı fırsatları sunmuyor. Çocuklarımızda tıpkı bizler gibi büyürken, büyüdükten sonra pek çok zorlukla karşılaşacaklar. Dahl bütün ustalığıyla kahramanı Charlie'de hem çocuklarımıza hem de bize umudumuzu hiç bir zaman kaybetmememiz gerektiğini işte o gerçek üstü dünyada anlatıyor. Hikayede geziye katılan beş ayrı çocuk ile beş ayrı dünyaya, kişiliğe tanıklık ediyoruz. Diğer çocuklar geziye aileleriyle katılıyor. Oysa ki Charlie tek başına geliyor. Ama geziye tek başına gelen çocuğa Bay Wonka çikolata fabrikasını devrediyor. Böylelikle iyilik, başarma arzusu, dürüstlük kazanıyor. 

Roald Dahl'ın dünyasında iyiler ayrı bir yere sahip. Bu sebeple Bay ve Bayan Kıl kitabında şöyle der;"İyi düşünceleri olan bir insan  asla çirkin olamaz. Düşüncelerimiz iyiyse, yüzünüzden güneş ışını gibi fışkırır bu düşünceler ve her zaman çok hoş görünürsünüz."

Yaşadığımız dünyada hepimizin iyilik, güzellik, doğruluk, dürüstlük gibi temel değerleri öğretmek, hatırlamak, hatırlatmak için Roald Dahl okumaya ihtiyacımız var.

Ne dersiniz?

P.S Yazarla ilgili ayrıntılı bilgiye roalddahl.com adresinden ulaşabilirisiniz.

Roald Dahl
Charlie'nin Çikolata Fabrikası
Resimleyen:Quentin Blake
Çeviren:Celal Üster
Can Çocuk